Hengel actie

Hoe je werpt hangt mede af van het type engel. De topactie van de vlieghengels wordt aangegeven in: Snel (fast), Medium-tot-snel (moderate-fast), Medium (Moderate) en Langzaam (Slow). Hoe minder buigzaam de hengel hoe sneller de topactie.

Hengel actie

Snelle topactie

Een hengel met een snelle topactie is een krachtige hengel die minder buigzaam is. Dit vergt dat de vliegvisser beschikt over goede timing en techniek. Een krachtigere hengel met snelle topactie kan tevens goed gebruikt worden bij wind. Opsomming: Goed voor langere worpen, grotere vissen zijn gemakkelijker binnen te halen, te gebruiken in winderige weersomstandigheden

Medium-tot-snelle topactie

Deze hengels buigen iets verder door dan de snelle topactie varianten. Hierdoor heeft een hengel met een matige-tot-snelle topactie een uitstekende mix van veelzijdigheid en prestatie. Deze topactie laat de visser comfortabel schakelen tussen vistechnieken zoals bijvoorbeeld nimfen of vissen met droge vliegen. Ook is een hengel met matige-tot-snelle actie goed te gebruiken in winderige weersomstandigheden en omdat hij iets buigzamer is dan een hengel met snelle topactie kan hij de schok van een grotere vis beter opvangen. Opsomming : Uitstekende keus voor beginners, zeer veelzijdig, te gebruiken in winderige weersomstandigheden, geschikt voor grotere vissen

Medium topactie

Een medium actie hengel is zeer veelzijdig en meer vergevingsgezind dan een snelle-actie hengel. Doordat deze nog flexibeler is zal een matige actie hengel tot ongeveer de helft van de lengte doorbuigen bij het werpen. Opsomming: Betere lijn controle en nauwkeurigheid ten opzichte van een snelle topactie hengel maar werpt minder ver. Geschikt voor uiteenlopende omstandigheden in de visserij en door zijn veelzijdigheid een goede keuze voor beginners .

Langzame topactie

Een hengel met een klassieke langzame topactie is bedoeld voor vissers die behoefte hebben om de korte, nauwkeurige en zachte worpen te maken. Veelal is dit nodig op kleine rivieren en beken. Deze hengels zijn zeer flexibel en buigen bijna door tot aan het handvat. Door de extreme flexibiliteit van de hengel en de langzame lijnsnelheid zorgt deze topactie ervoor dat ook onervaren vliegvissers een goede lijn beheersing hebben. Hierdoor kun je mnauwkeuriger werpen. Een langzame topactie hengel is niet een ideale hengel voor gebruikt tijdens winderige omstandigheden . Opsomming: Erg vergevingsgezind. Ideaal voor de kleine beken en rivieren. Deze hengels zijn uitermate geschikt voor het vissen met kleinere droge vliegen en nimfen. Minder geschikt tijdens wind.