Vliegvis uitrusting

Ga je beginnen met vliegvissen dan heb je de basics nodig. Maar wat zijn dat precies? Hier een overzicht om je op weg te helpen.

Vliegvis set

Een vliegvis uitrusting wijkt qua materiaal niet veel af van bijvoorbeeld snoeken of karperen. Je hebt nodig een: hengel, molen, backing (extra lijn achter op je molen), vlieglijn, leader (speciale onderlijn voor vliegvissen) & eventueel tippet (dunnere onderlijn). vliegvis beginners set

Hengel

Uiteraard heb je een hengel nodig bij het vliegvissen. Net als normale hengels zijn vliegenhengels in verschillende lengten verkrijgbaar. Deze worden veelal in de Engelse lengte-eenheid feet aangegeven (ft) en staat vermeld op de hengel. Tevens staat er op de hengel een nummer aangegeven (AFTMA). De meest voorkomende zijn 1 tot 10. Waarbij één de lichtste is en tien de zwaarste. Deze nummers komen tevens overeen met de vlieglijn die gebruikt wordt. Dit nummer zul je dus ook tegenkomen op je molen. Een allround hengel die wij aanbevelen voor de beginnende vliegvisser is een hengel van 9ft #5. Wat neerkomt op een 274cm lange hengel die een werplijn aankan van AFTMA #5.

Molen

De molen (ook wel reel genoemd) dient overeen te komen met de werplijn dikte. Er zijn verschillende type molens te krijgen. De prijs en kwaliteit van een molen hangt vaak van een aantal punten af:
  • Materiaal soort
  • Aantal lagers
  • Ontwerp & fabricage
  • Wel of geen rem/slip

Vliegvislijn

Bij het spinner vissen dient de blinker als gewicht en kan deze geworpen worden. Het vliegvissen verschilt t.o.v. andere hengelsporten doordat een vlieg niet het gewicht heeft om geworpen te kunnen worden. Hiervoor dient de vliegvis lijn. En daarom is deze ook dikker. De techniek van het werpen (casten) verschilt daarom. De vliegvislijn wordt bevestigd aan een hoofdlijn (backing). Dit is een goedkopere gevlochten lijn van circa 50 meter. Deze wordt als eerste op de molen gewonden. Vliegvislijnen komen met gewicht aanduiding in nummer vorm (AFTM). Het lijngewicht dient dient overeen te komen met je hengel en molen. Verder zijn er ook verschillende type lijnen. Hier de meest voorkomende:

WF (weight forward)

Dit is een van de meest gebruikte lijnen. De lijn heeft, zoals de naam doet vermoeden, meer dikte en gewicht aan de voorkant. Hierdoor is het makkelijker de lijn te laten "schieten". Wij raden een WF lijn aan indien je begint met vliegvissen.

DT (dubbel taper)

Deze lijn loopt taps toe en taps af. Dus van dun naar dik en van dik naar dun. Het voordeel hiervan is dat je zachter en nauwkeuriger je vlieg kunt presenteren en makkelijker de lijn in de lucht kunt houden.

S lijn (zinkende lijn)

Een zinkende lijn heeft als voordeel dat je sneller op verschillende dieptes kunt vissen en daardoor de kans vergroot om verschillende vissoorten te vangen. Een zinklijn is echter moeilijker te werpen dan bijvoorbeeld een WF (weight forward). Daarom raden wij aan eerst met een andere lijn te beginnen indien je net begint met vliegvissen. Ook in de zinkende varianten heb je verschillende types. Zo heb je slow sinking (langzaam zinkend) tot fast sinking (snel zinkend) en hetgeen daar tussen zit.

ST (Shooting taper)

Of ook wel shooting head genoemd zijn vlieglijnen die uit twee delen bestaan. Deze lijnen worden d.m.v. een "loop-to-loop" connectie bevestigd aan elkaar. Deze lijn wordt gebruikt wanneer je hele grote afstanden wilt overbruggen. Denk aan bij zoutwater vissen of zalmvissen. Indien je niet over voldoende werp techniek beschikt heeft deze de neiging hard op het water te komen waardoor de vis schrikt. Dit komt door het toegevoegde gewicht in de voorkant van de lijn. Wij raden een dergelijke lijn dus aan voor de gevorderde vliegvisser.

L (Level taper)

Een level tapered lijn is een vlieglijn die niet in dikte verschilt. Level taper vlieglijnen drijven zeer goed door gelijk verdeelde gewicht. Ze zijn echter moeilijker te werpen en te controleren. Wij raden je dan ook aan alleen voor een L lijn te gaan wanneer je voldoende ervaring hebt opgedaan met casten.

Gespecialiseerde lijnen

Ook zijn er gespecialiseerde lijnen speciaal gemaakt voor bijvoorbeeld forel vissen, snoeken of zoutwatervissen.

Onderlijn

Een vliegvis onderlijn wordt ook wel leader genoemd. Deze onderlijn verschilt van het "gewone" vissen doordat deze van dik naar dun afloopt. Dit is nodig zodat de lijn hierdoor netjes kan uitrollen. Zo belandt de vlieg netjes in het water. Gezien je je vlieg vaak zult verwisselen zal de leader snel inkorten. Het is daarom aan te raden de leader te verlengen met extra lijn. Dit noemt men tippet. Tippet is een extra onderlijn die net zo dik is als de diameter van de leader. Bij het aanschaffen van een leader (onderlijn) en tippet kan het zijn dat deze aangegeven wordt met een X markering ipv een diameter of lijndikte. Hierbij een overzicht om het voor ons beginnende vliegvissers overzichtelijk te houden.tippet overzicht
Een 4X of 5X is een prima diameter om de meeste vissen te kunnen landen.

Optioneel: Waadpak

Ga je beginnen met vliegvissen dan is een waadpak geen must. Er kan zich echter een tijd aandienden dat je er een wilt aanschaffen. Zo kun je nog beter het water afvissen en je vlieg nog beter presenteren. Een waadpak is een pak gemaakt van waterdicht materiaal (neopreen of ademende stof) dat tot borsthoogste gedragen wordt middels bretels. Zo kan je door het water lopen (waden) zonder nat te worden.

Waadschoenen

Waadschoenen zijn speciale schoenen die je over waadpakken met neopreen sokken draagt. Waadschoenen worden van speciaal materiaal gemaakt zodat het water makkelijk weg kan lopen na dat je uit het water bent. Tevens kunnen veel varianten voorzien worden van spikes zodat je minder snel uitglijdt over rotsen en stenen.

Waadjack

Tenslotte zijn er nog de waadjassen. Dit zijn jassen die korter zijn dan normale jassen aangezien je tot borsthoogte in het water staat. Ze zijn waterdicht zodat je ook in de regen goed droog blijft en zijn vaak voorzien van extra zakken en vakken voor het opbergen van je vliegvis materiaal.

Tip: Bescherming

Bril

Hoe ervaren je ook bent een (zonne)bril is een must bij vliegvissen. Allereerst beschermt deze je ogen tijdens het werpen. Tevens zorgt een goede gepolariseerde zonnebril dat je veel beter vissen kunt spotten. Dit doordat een gepolariseerde bril de glinstering op het water weg filtert.

pet of hoed

Een goede pet of hoed beschermt je niet alleen tegen de zon. Ook deze draagt bij aan een beter zicht op en in het water.